The Darkroom of Damocles - Willem Frederik Hermans

Original Title: De Donkere Kamer van Damokles

 

This is a Dutch classic, and I got my copy when they distributed it for free via the libraries, in order to get more people to read and discuss books. The Darkroom of Damocles is set in the second world war where Henri Osewoudt meets Dorbeck - who looks just like him - and recruits him to the resistance. But when it is necessary, no one can find this man, or even remembers even seeing him. There is proof though, a photograph of the two of them, but where is it? A very interesting novel about what is real and what isn't.

 

Henri Osewoudt ontmoet Dorbeck, een man die precies op hem lijkt. Direct onder de indruk van de man, gaat hij op zijn aanbod in om een aantal foto's te ontwikkelen. Het blijkt het begin van zijn tijd bij het verzet te zijn. Alleen, na het eind van de oorlog, word Henri plots opgepakt. Dorbeck blijkt nergens te vinden te zijn, niemand kan zich hem zelfs maar herinneren. Er een foto die Henri's gelijk kan bewijzen, maar waar is die?

 

Ik heb lang het lezen van dit boek lang uitgesteld, ik weet eigenlijk niet eens meer waarom. Maar toen ik het via Nederland Leest toch in handen kreeg, was ik te nieuwsgierig om het niet te lezen. En ik ben blij dat ik dat toch gedaan heb, want ik vond het een heel interessant boek. Vooral omdat je op het einde zelf ook niet goed meer weet wat wel en wat niet echt gebeurd is. Ik vond het zeker een aanrader.