The Diary of a Young Girl - Anne Frank, Otto Frank, Mirjam Pressler, Francine Prose

Original Title: Het Achterhuis

 

For me, this has always been more a symbol than a novel. I know Anne Frank was planning on publishing her diaries and was rewriting them, but as she never got to finish her work, we're actually reading her drafts (which are very good). It's not just a story of living in the war in fear, it's also a work about growing up and the troubles of a thirteen year old. This is a very special book!

 

(I went to a Anne Frank exhibition in Berlin (where they had the actual diaries on loan from the Anne Frank-museum in Amsterdam) and a (American) tourist got mad because they didn't have the 'Achterhuis' in the exhibition. Even when told that that is in Amsterdam, he didn't seem to understand why it was not included... :S )

 

Het achterhuis van Anne Frank. Wie heeft er niet van gehoord? Het meestgelezen Nederlandse boek dat er bestaat. En terecht.
Ik vind het erg belangrijk dat mensen dit boek lezen (iedereen zou het sowieso een keertje gelezen moeten hebben), al is het maar om je nog een keer aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te doen denken. Dit is een van die zaken die ervoor zullen zorgen dat het niet vergeten gaat worden, en daardoor is het alleen al heel belangrijk. Het is echt een symbool.
Daarnaast is het als dagboek ook een inkijkje in het (niet alledaagse door de omstandigheden natuurlijk) leven van een tienermeisje, die zich ook gewoon om normale dingen druk maakt.

Ik zou dit boek aan iedereen willen aanraden. Heb je het nog niet gelezen: Lees dit boek!