Hôtel du Lac - Michael Berg

Nee, ik ben er niet weg van. Het verhaal vond ik weinig vernieuwend, een vriendengroep die minder hecht blijkt te zijn dan eerst gedacht werd, waar hebben we dat eerder gehoord? De eerste honderd pagina's zijn een lange inleiding waarin niets gebeurt, en het is me niet helemaal duidelijk geworden wat de verhaallijn over het verleden van hun vriendschap toegevoegd heeft aan het verhaal. Het slot vond ik ook weinig verrassend en zelfs clichématig, maar ik kan er verder niet te veel over zeggen zonder het einde te verraden.

Het verhaal las makkelijk, dat moet wel gezegd worden. Op de eerste pagina wordt je doodgegooid met een enorme hoeveelheid opsommingen en korte zinnetjes. Het duidelde me. Later wende ik hier wel een beetje aan en werd het ook minder.

De schrijver komt uit Roermond en lijkt een minderwaardigheidscomplex te hebben opgelopen. Nu kom ik zelf ook uit Limburg en heb ik nog een zachtere g (ik ben van Maastricht), maar ik vind de aandacht die hij aan het 'limburgerzijn' geeft overdreven. Oké, als ik in Amsterdam kom, denken ze dat ik uit België kom. Maar iemand die daar al dertig jaar woont, heeft echt wel een ander accent gekregen...