De Kleine Odessa: Het Levende Boek - Peter Van Olmen

De kleine Odessa had al verschillende keren mijn aandacht getrokken in de boekhandel voordat ik het ook een keertje tegenkwam in de bibliotheek en toen uit nieuwsgierigheid ook maar mee naar huis genomen. 

We komen terecht in de wereld van het meisje Odessa, dat 's nachts graag over de daken zwerft omdat ze thuis door haar overbeschermende moeder wordt binnengehouden. Op een van die tochten vindt ze een vreemd boek dat haar onder andere naar Scribopolis, een geheimzinnige boekenstad, zal brengen. Hier zijn de legendarische schrijvers uit de geschiedenis (Shakespeare voorop) ondergebracht. Een spannend verhaal begint...

Het is een boek dat geschreven is voor kinderen, en dat is goed merkbaar in de schrijfstijl. Dit is echter lang niet altijd een probleem voor wie het niet erg vindt een keer een makkelijk boek te lezen. Ikzelf heb er nooit echt problemen mee. Een paar andere dingen vond ik erg jammer. Zo vond ik de naam Scribopolis (van Latijn scribere = schrijven en het Griekse polis = stad) nog wel leuk, maar Boekus vond ik persoonlijk een beetje te simpel. Dat zijn dan toch dingen die ik een beetje té makkelijk verzonnen vind. Het verhaal leert je over enkele belangrijke schrijvers uit de geschiedenis en het is zeker een leuke introductie daarop. Het verhaal doet een beetje denken aan de Inkt-trilogie (met ook een belangrijke rol voor boeken!). De vergelijking met 'De wereld van Sofie', dat ik momenteel aan het lezen ben, vind ik echter niet helemaal terecht. Hier is het echt een verhaal waarin je toevallig nog iets opsteekt. Terwijl ik vind dat De wereld van Sofie toch voornamelijk een leerboek is waar ook een klein beetje verhaal in voorkomt om het beter leesbaar te maken. Was De kleine Odessa leuk om te lezen? Oh, ik heb me zeker vermaakt met het boek, maar ik moet eerlijkerheidshalve wel zeggen dat het niet het beste boek is dat ik gelezen heb. Drie en een halve ster...