Url Phantomhive

Url Phantomhive

Trying to shed a light on the wonderful maze of books...

Review
3.5 Stars
12 Days of Death Note: Give-And-Take
Death Note, Vol. 6: Give-and-Take - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I've enjoyed all books in the series, but this one was a bit slow, although you can already feel it is still somehow building the momentum towards something big. Also, Matsuda shined in his own way in this book. This is one of the series where you end up rooting for the side characters more than the main characters!

Review
3 Stars
Max Havelaar: Or The Coffee Auctions Of The Dutch Trading Company
Max Havelaar: Or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company - Multatuli, Eduard Douwes Dekker, Roy Edwards, R.P. Meijer

~Short English review below~

 

Ik heb me aan het eind van de zomervakantie dan toch door het 'beste' boek uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis heen gewerkt. Max Havelaar of de Koffiveilingen der Nederlansche Handelmaatschappy wilde ik graag gelezen hebben voor mijn mondeling vorige week. We hadden dit boek al uitvoerig besproken voor ik het ging lezen, en dit maakte het wel makkelijker om sommige dingen te begrijpen.

Het overbekende verhaal gaat over een handelaar in koffie, die van een vroegere vriend, die hij 'Sjaalman' noemt een pakket papieren krijgt over ondere andere koffie. Uit dat pakket komt dan uiteindelijk ook het verhaal van Max Havelaar naar voren, die adsistent-resident was in Lebak. Hij probeerde iets aan de mistanden aldaar te doen.

Ik denk dat, om dit boek hier te kunnen beoordelen, ik een splitsing zal moeten maken. Je hebt namelijk het verhaal zelf, en het doel ervan buiten het boek. Voor mijn mondeling heb ik een twintigtal pagina's uitreksel over dit boek gelezen, om mijn kennis weer helemaal op te frissen, en daar zat ook een groot deel interpretatie in. Dit boek is bedoeld geweest, enerzijds om die aanklacht tegen misbruik in Indië aan het publiek kenbaar te maken (vandaar ook die ondertitel; iedereen was bekend met de Nederlandsche Handelmaatschappy), en anderzijds om er geld mee te verdienen. Als ik kijk naar het deel ervan dat bedoeld is om de misstanden daar aan te kaarten, dan vind ik dat dapper en goed, zeker in die tijd en los van het feit dat ik uit zijn biografie heb opgemaakt dat ik hem geen sympathieke man vind. Maar kijk ik daarna puur naar het verhaal, het boek, dan kan ik niet zo enthousiast worden. Eerlijk gezegd vind ik het dan vooral erg saai. Eigenlijk is het hele boek een aanklacht, overal wordt melding gemaakt van alles wat er mis is in Indië. Verder vond ik, en eigenlijk is het wel nodig, maar het zorgt niet voor leesplezier, dat er teveel werd uitgelegd en te diep werd ingegaan op de uitwerking van het precieze bestuurlijke systeem aldaar. Daardoor wordt het verhaal steeds stil gelegd en krijg je nooit echt de kans om in het verhaal te komen, terwijl dat nou altijd zo leuk is. Daarbij las ik ook nog de oorspronkelijk tekst, in het nederlands van de 19de eeuw, dit maakte het er ook niet makkelijker op. Kortom, ik vind het boek goed in die zin dat het zeer gewaagd was de koning op die manier aan te vallen, maar als leesboek vond ik het niet zo goed (misschien speelt ook nog mee dat de hele Indië kwestie niet meer meespeelt. Niet dat er geen mensen meer worden uitgezogen, maar daar is Beatrix dan zeg maar niet meer verantwoordelijk voor). Toch denk ik dat het boek voor veel mensen een mustread is, al is het dan voor school...

PS. Ben ik nog vergeten te melden dat bij mij op school dit enkel een aanrader is, en geen verplicht leesvoer.

 

~~~~

 

Considered to be one of the masterworks of Dutch literature, and definitely one of the most influential pieces, Max Havelaar: or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company is not an easy book to read. There's an easy to read part about a Coffee auctioneer at the beginning, meant to get people to read the book, after which the stories dwindles to an almost stop, and instead a lot is told about the misconduct in what is now Indonesia. This part is very, very dry, until at the end there is very well known speech in which the Dutch king is addressed directly to stop this misconduct. While an important work in both literary and political view, it is not something one will easily enjoy reading.

Review
3 Stars
12 Days of Death Note: Whiteout
Death Note, Vol. 5: Whiteout - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I liked this part less compared to the previous ones. Without spoiling I can only say that it takes rather a big turn from the rest of the series so far, and it's not the most interesting part of Death Note. However, it does fit in the bigger scheme and it not like it is not nice to read.

Review
3 Stars
Mevrouw Verona Daalt De Heuvel Af
Mevrouw Verona daalt de heuvel af - Dimitri Verhulst

~Short English review below~

 

In mijn zoektocht naar boeken voor mijn Nederlands literatuurexamen kwam ik ook Mevrouw Verona daalt de heuvel af tegen. Het was in eerste instantie niet het boek dat ik van Dimitri Verhulst zocht, maar ik heb deze toch meegenomen uit de bieb (was het enige boek van hem dat niet uitgeleend was) en ik heb er geen spijt van gehad.

Mevrouw Verona daalt de heuvel (waarop haar huis staat) af naar het dorpje aan de voet ervan in de wetenschap dat ze de kracht niet meer zal hebben de heuvel opnieuw op te klimmen. Mevrouw Verona neemt afscheid van het leven en denkt daarbij terug aan haar man, de liefde van haar leven en de geschiedenis van het dorpje, dat ook langzaam maar zeker uitsterft.

Ik vond het een mooi boekje. Het verhaal is niet erg lang, maar het is lang genoeg om het verhaal te vertellen. Mevrouw Verona is de spil tussen een heel aantal zeer korte verhalen uit het dorp. Het las lekker, de schrijfstijl was wel duidelijk Vlaams, maar dat vind ik vaak net wel leuk. Het is een boek waarmee je 's middags ergens lekker gaat zitten, en weer opstaat als je het uithebt. Dat kan ook prima, vanwege het feit dat het maar een ruime 100 pagina's lang is. Het heeft mij wel benieuwd gemaakt naar andere boeken van deze schrijver...

 

~~~~

 

An interesting short novella about an old woman who lives at the top of a hill and who decides to walk down for the last time, knowing she doesn't have the strength to get up to her house again. While doing so, she overthinks her life. I was pleasantly surprised with this book, but to date haven't read anything else by this author.

Review
3 Stars
12 Days of Death Note: Love
Death Note, Vol. 4: Love - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Enter Misa. I remember for me it was annoyance at first sight. I guess especially now you really need to keep your head at the story, and have a certain amount of suspension of disbelieve, because with the introduction of multiple Kiras Light's plans become, ehm, very elaborate.

Review
3 Stars
Twee Vrouwen
Twee Vrouwen - Harry Mulisch

~Short English review below~

 

Twee vrouwen, een boek over twee vrouwen. En ook het eerste boek dat ik ooit en tot op heden van Harry Mulisch gelezen heb. Misschien dat ik meer van hem had moeten lezen, aangezien hij toch tot de Grote Drie behoort, maar het is er niet van gekomen. En zo net na mijn examen sta ik ook nog niet echt te springen om meteen weer allerlei literatuurboeken te gaan lezen. Ik heb nog genoeg boeken liggen die ik eerst maar eens uit moet zien te krijgen.

Twee vrouwen was een boek van Nederland leest, die wij steeds gekregen hebben via school. En dat was ook de reden dat ik het heb gelezen. Het verhaal trok mijn aandacht niet zo (toen ik de achterkant las), maar ach, ik had het boek toch en toen heb ik het ook maar even gelezen. Het is een boek dat je, naar mijn mening, makkelijk even uitleest. Ik heb er dan ook niet erg lang over gedaan. Het verhaal was best interessant, ik zag het einde ook niet aankomen en de schrijfstijl was niet zo irritant als ik misschien gedacht had. (Soms zijn mensen helemaal weg van iemands schrijfstijl en dan lees ik iets en vind het verschrikkelijk, maar dat was hier gelukkig niet het geval). Ik lees dat er allerlei symboliek in zat, maar ik kan me niet meer herinneren of ik die er ook allemaal uit gehaald had. Best een aardig boek dit, al met al.

 

~~~~

 

Harry Mulisch is considered to be one of the Big Three of Dutch authors after the second world war. However, Twee Vrouwen (Two Women), a book that was distributed freely by all Dutch libraries during Nederland Leest is the only one of his books I've read so far. It follows the love story of two women, as the name suggested. I was a bit afraid before starting that I would hate it (I'm not that big on Dutch literature) but it was okay. Nothing spectacular though.

Review
4 Stars
12 Days of Death Note: Hard Run
Death Note, Vol. 3: Hard Run - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

So, L and Light are together now, and while it wasn't a surprise as to what was going to happen, having already seen the series, their ongoing battle is one of my favourite parts. Really enjoyed this book.

Review
4 Stars
De Bende Van De Bokkenrijders
De bende van de Bokkenrijders - Ton van Reen

~Short English Review Below~

 

De bende van de bokkenrijders was een van die boeken die me al een hele tijd vanuit de boekenkast aanstaarden, maar waar het er nog niet van gekomen was ze een keer te lezen. Toch was ik al een tijd nieuwsgierig naar het boek van Tom van Reen , omdat het zich bij mij in de buurt afspeelt en - ik geef het eerlijk toe - door de eftelingattractie 'Villa Volta'.

Het verhaal speelt in de achttiende eeuw in een Limburgs dorpje. De buurt wordt geteisterd door een groep 'Robin Hoods' die de bokkenrijders worden genoemd, vanwege hun vermeende duivelse kunsten. Boerenzoon Mathijs treedt in de leer bij de chirurgijn Kirchhoffs, die de baas van de bokkenrijders blijkt te zijn. Mathijs raakt steeds verder verstrikt in de bende van de bokkenrijders.

Ik vond dit echt wel een goed boek. Het verhaal werd goed opgebouwd en er was wel genoeg verdieping van de personages. Er zaten wel veel vrij grote tijdssprongen in het verhaal. Wat ik zelf erg leuk vond, en ik hoop dat ik nu niet iets belangrijks verraad, is dat goed beschreven is hoe de bende van de bokkenrijders eerst een goed georganiseerde robinhoodachtige organisatie is, en steeds meer vervalt in het een criminele organisatie. Het boek is voor kinderen geschreven en daardoor is de schrijfstijl een beetje makkelijk, maar ik vond dat geen groot probleem.

 

~~~~

 

The Buckriders are a part of Dutch folklore where demons or possibly humans were riding on bucks while thieving and killing in the night. This book deals with that story, but at the same time tries to give it a more plausible story. I liked it.

Review
4 Stars
12 Days of Death Note: Confluence
Death Note, Vol. 2: Confluence - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I had already seen the anime series before my sister persuaded me to also read the series. And I have to say I'm not disappointed. It's good to see the anime follows the manga in so many ways. Now it's just renewing the whole story, and I liked reading it.

I'm not really experienced reading manga (from right to left) but I didn't find it a problem at all. It felt a bit strange during the first pages of the first manga, but now it almost feel natural.

I liked the second manga as well, and am planning on reading the rest of the books during summer vacation.

Review
4 Stars
The Twins
The Twins - Tessa de Loo

~Short English Review Below~

 

Sommige boeken moet je gelezen hebben. En dan heb je ook nog een literatuurlijst die je moet vullen. Ik had de film al verschillende keren gezien (zowel thuis als op school) en daarom moest ik meteen aan dit boek denken. Bovendien had ik al veel positieve verhalen over De Tweeling van Tessa de Loo gelezen.

Twee vrouwen, die zussen blijken te zijn, ontmoeten zich voor het eerst in vijftig jaar weer in het Belgische kuuroord Spa. Toen ze klein waren zijn ze uitelkaar gehaald en Lotte kwam bij socialistische Nederlanders, Anna kwam terecht in een primitief boerendorpje. Dit allemaal aan het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw. Zoals te verwachten valt, groeien zij totaal anders op, en beleven zij de tweede wereld oorlog helemaal anders. In Spa nu vertellen zij elkaar hun levensverhaal en de keuzes die zij maakten.

Het boek is inderdaad indrukwekkend, al waren er geen grote verrassingen, aangezien ik de film al gezien had. Het boek is beter dan de film in mijn ogen, al is het absoluut geen slechte verfilming. De schrijfstijl is mooi, alleen had het tempo van het verhaal voor mij af en toe iets hoger mogen liggen (waarschijnlijk omdat het meestal hoger ligt), maar dat was geen groot probleem verder. Het verhaal wordt goed uitgewerkt, en in mijn ogen is er genoeg ruimte voor het verhaal van de zussen. De verschillen worden goed neergelegd, en het is ook weer eens een kijkje in het leven van 'normale' Duitsers tijdens de WOII. Het klopt, dit zou een van die boeken moeten zijn die je gelezen moet hebben.

 

~~~~

 

The Twins is a story following two sisters who've had quite radically different lives after they are taken apart when their father dies. They have not seen each other for fifty years. Can it still be possible to reconcile before it's too late?

 

I thought this was a very interesting novel. I read it for my Dutch class. The writing is nice, only the pacing sometimes is a tad slow. I'm glad I read it.

Review
4 Stars
12 Days of Death Note: Boredom
Death Note, Vol. 1: Boredom - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Having previously seen the anime series of Death Note, I was also curious about the manga they were based on. As it was my first experience with Manga (and I had little experience reading other types of graphic novels as well) I anticipated some problems, but this wasn't necessary. It just took a little bit of getting used, but before I knew it, it was like I never did anything else.

The main thing I noticed when reading Boredom was how closely the anime followed the manga, making that the story came to life even more. I'm already looking forward to the rest of the series!

Review
4 Stars
A Place Of Execution
A Place Of Execution - Val McDermid

My first book from Val McDermid and it didn't disappoint me. I had seen the series with Tony Hill, but this isn't one of those.


I liked to see into one village so closed to strangers, I couldn't even believe there are actually places where people still live like that. I liked the plot, but sometimes it was a little bit slow and taking the speed out of it, which didn't make it easy to continue reading. It also had the doom to be my Holidaybook, and as I don't seem to be able to read whenever I'm on holiday, this might not have helped either.

Review
2.5 Stars
Mirror Image
Mirror Image - Sandra Brown

I received a free copy of this book via First Reads giveaways on GR, Thank You.

It took a long time for me to finish this book, for as it turned out, reading a full length book in German is not as easy as it seems. But, I still think my dictionary and I managed to read it to the end and understand what was actually going on!

I thought the middle part could have been cut without actually changing the story. It was a bit more romance than I normally read, but it was OK. It won't be on my top lists, but it was a nice read all the same.

Review
4.5 Stars
Shiver
Shiver - Maggie Stiefvater

Normally I'm not that into YA books including vampires/werewolves etc. But I heard a lot of positive stories about this series by Maggie Stiefvater, so I thought: Lets give it a try.


It didn't disappoint me at all. I liked it. It was a easy reading, nice story. Different from what I'm used to read, but fun though. The story wasn't very complicated, I'll admit that, but it can by nice every once in a while to read a more simple book. It can be really enjoyable. Probably also a good read during the summer vacation.

Review
3 Stars
Shatter The Bones
Shatter the Bones - Stuart MacBride

I won this book at Ezzulia and I was very pleased to win it, because I had heard such positive stories about the books bij Stuart MacBride. I couldn't wait to start with it. But, while reading, my enthusiasm got tempered.

Now, I've been thinking what to think about 'Shatter The Bones', but actually all I can say about is: average. Everything about it was in my opinion average. Story, setting, writing style, nothing was really remarkable... Yes, it was a detective story and it was nice and easy to read, but if you would ask me next year what the book was about, I probably couldn't give you an answer. I don't like that. I want to read stories I'll never forget after reading. But this isn't one of those. Unfortunately.

It's just average...

Review
3 Stars
Tien Torens Diep
Tien Torens Diep - Jacques Vriens

~Short English Review Below~

 

O, wat was het lang geleden dat ik voor het laatst een echt kinderboek gelezen heb. Af en toe lees ik nog wel een jeugdboek, maar dat is toch anders. Mijn moeder en zusje waren helemaal onder de indruk van Tien torens diep, en aangezien zich het bij mij in de buurt afspeelde, was ik ook erg nieuwsgierig geworden naar het boek.

Het boek gaat over Stef en zijn vriend Victor, die later koelpieten (mijnwerkers) willen worden. Ze hebben een geheime club. Wietske komt van boven de rivieren en wordt vreemd aangekeken in de koloníé, waar ze wonen. Zij wil bij hun club horen. Het verhaal gaat over de mijnen, die wel tien torens diep zijn.

In het begin moest ik echt heel erg wennen aan de schrijfstijl, deze was wel heel kinderlijk. Het is natuurlijk wel een kinderboek. Ook vond ik dat er wel heel veel uitgelegd werd, maar misschien kwam dat omdat ik meer over de mijnen heb gehoord dan de meeste kinderen, omdat ze hier in de buurt lagen. Maar het verhaal vond ik wel leuk. Het had geen grote verrassingen meer voor mij, aangezien het verhaal mij al wel eens verteld was, maar het was aardig om te lezen. Ik kan me voorstellen dat zeker als je zo'n 10 jaar bent, je dit een heel leuk boek vindt.

 

~~~~

 

This is a real children's book, but since a lot of people I knew had read it, and since the mines used to be close to where I live, I wanted to give it a try. It is a nice enough book, but it's not something that most adults will enjoy reading, but rather give it to their children.

Follow on Bloglovin Challenge Participant Free counters!