Url Phantomhive

Url Phantomhive

Trying to shed a light on the wonderful maze of books...

Review
4 Stars
De Gelukkige Klas
De gelukkige klas - Theo Thijssen

~Short English Review Below~

 

Ik had De gelukkige klas van Theo Thijssen vorig jaar gekregen van mijn leraar Nederlands om onze literatuurlijst mee te vullen. Het waren boekjes die nog over waren van de actie 'Nederland leest 2007'. Het heeft een tijdje in de kast gestaan, maar nu wilde ik wel weer eens iets lezen voor mijn literatuurlijst en toen kwam ik weer bij dit boek.

Het is het dagboek van een schoolmeester, meester Staal, die les geeft aan de vierde en vijfde klas van een armenschool in Amsterdam. Hij vertelt hoe hij lesgeeft aan zijn klas, en over de leerlingen. Dit verhaal speelt zich een tijd geleden af. Maar toch zijn de problemen nog niet helemaal anders dan de problemen tegenwoordig.

Ik ben positief verrast door dit boek. Ik had er niet zoveel van verwacht, eerlijk gezegd. Maar het was een aardig boek. Het was prettig geschreven, ondanks het feit dat het al behoorlijk oud was. Er waren natuurlijk wel een heleboel dingen die tegenwoordig heel anders zijn. Zo kan ik mij nu niets voorstellen bij alle mensen die moesten ophouden met school na de basisschool, en hoe speciaal het was als die leerlingen een andere taal mochten leren. Da's tegenwoordig gelukkig heel anders. Maar aan de andere kant kampt Steel met opdrachten die hem van bovenaf worden opgelegd om het onderwijs te 'verbeteren'. En daar klagen de leraren die ik heb nog steeds over, en koppig houden ze vol aan hun eigen ideeen, net als Steel.

 

~~~~

 

'Nederland leest' (which roughly translates as The Netherlands is reading) is a collective where one book each year is given freely to all members of a library in the Netherlands to promote reading. This book was part of this initiative back in 2007, but I got it a few years later in Dutch class. 

 

It deals with a teacher in a secondary school, who struggles with some issues, some of which are still very real today. I was positively surprised!

Review
3 Stars
A Good Hanging
Ian Rankin: The Complete Short Stories: A Good Hanging, Beggars Banquet, Atonement - Ian Rankin

My first Rebus, after I had already watched the BBC series, which I liked. So I was interested in reading a book, and this was the one the library was offering when I went there.

It was an easy and nice read. The detective is quite cliche with its grumpy, alcoholic detective, but it's enjoyable anyway. I still want to read more books in this series, but haven't yet find the time to do so, unfortunately.

Review
3 Stars
The Devil's Star
The Devil's Star - Jo Nesbø, Jo Nesbø

I had read one book by Jo Nesbø and I liked it, so when I came across Marekors (in Dutch: Dodelijk Patroon) I wanted to read it.

Each fifth day, there's a ritual murder in Oslo. Harry Hole starts with his final weeks at the police due to his drinking problem. But he still gets involved in this case. So is his archenemy, Tom Waaler...

I didn't read all the books about Harry Hole yet, so I couldn't understand where everything about Tom Waaler was all about. But I guess that's my own mistake, because I didn't read them in the right order. I like the book. Especially in the beginning it starts with quite some murders and you are thrown right in to the story. I liked the writing style, it was fast and nice to read. It took me some time to get respect for the end of the book and the way Nesbo (forgive me that last letter) had made up the story.

But I start to think that alcoholism is an occupational disease for policemen...

Review
1 Stars
De Schoonmaker
De schoonmaker - Judy Westerveld, Westerveld

~Short English Review Below~

 

Ik had De Schoonmaker gewonnen en dat is ook de reden dat ik het heb gelezen. Hoogstwaarschijnlijk had ik het laten staan als ik het in een boekhandel zou zijn tegengekomen. Ik lees niet zoveel romans en kan daarom niet zo goed beoordelen of het wel of niet een goed boek is.

 

Het verhaal gaat over Evert, een 'gewone' man die nergens echt goed of tevreden is. Zijn enige hobby is houtbewerken en op zijn werk stelt hij niet veel voor totdat iemand hem anoniem te hulp schiet en voor hem allerlei dingen bedenkt. Evert meent dat de schoonmakers het gedaan hebben. Hierna verandert er veel in het rustige/saaie leventje van Evert. Het verhaal vond ik opzich wel origineel, maar het was hier en daar wel behoorlijk voorspelbaar.

 

Verder kon ik de schrijfstijl het best 'Nederlands' noemen. Ik vond het erg lijken op andere boeken van Nederlandse schrijvers. Wat me wel een beetje stoorde waren details waar ik echt niet op zat te wachten; ik hoef niet te weten of de hoofdpersoon in zijn neuspeutert of zo erg zweet dat hij deodorant niet meer werkt. Ook vond ik dat er weer erg makkelijk gegeneraliseerd, zoals dat wel vaker in Nederlandse boeken het geval is. Ik vond het boek, om zo tussendoor te lezen, best aardig, en het was natuurlijk leuk om een boek te winnen!

 

~~~~

 

This was the first book I got based on reviews I'd started writing, which is probably why I read it because it's not something I normally read. It felt really like a Dutch book, where it always seems the writer is trying to shock you by the continuous description of all kinds of bodily fluids, but which always comes off cheap. Not something I'd recommend.

Review
4 Stars
Ein Allzu Schönes Mädchen
Ein allzu schönes Mädchen - Jan Seghers

This was the first book I read by the German author Jan Seghers. I had seen it a few times before in the bookstores, but when I had a long train journey to make, I finally had a excuse to buy it.

I enjoyed the story. For me, it felt like I was reading a Scandinavian thriller, with a lot of room for psychology and social-cultural problems. Luckily, that's the kind of book I like to read. Unfortunately I haven't seen a lot from Jan Seghers after this one, but haven't (for reasons unknown) really looked for them either. I should really do so.

Review
4 Stars
The Redeemer
The Redeemer - Jo Nesbø

This was the first book I read by Jo Nesbø and I enjoyed it. It reminded me to the Wallander-series by Henning Mankell. Both have a main character who isn't without problems or thinks life isn't difficult sometimes.

 

The story was nice to read, the writing style was good as well. I didn't gues the end of the story till I got there, so it still was a surprise for me. (Which in my opinion is very good. How many books have I read while knowing the end after some pages...) It made me curious to the other books by Jo Nesbø, and I have already read Marekors, but am still planning to read more of his books...

Review
1 Stars
Die Zweifel des Salaí
Die Zweifel Des Salaï - Rita Monaldi, Francesco Sorti

Probably the worst book I've ever read in my whole life. It was just awful to read. The story wasn't interesting at all, and then there was this simply painful writing style.


The idea of making a book according to a bunch of letters is of course okay. But the way they were written was not a succes, and it completely lost me as they don't seem to use any reading marks as , . ' during the whole book. And if they were placed, they were used wrong. I understand it was their idea of being funny (for I can easily understand not everyone will use them while writing personal letters) but it is just really annoying to read a book this way. I was so happy when I finally ended it.

 

Wouldn't recommend it to anyone!

Review
2 Stars
The Breaker
The Breaker - Minette Walters

I bought this book because it was very cheap and I had never read anything from Minette Walters before. I'm always looking for new (for me new) good writers.

Two boys find the body of a young woman on a beach. Her tree-year-old child is found in a nearby village. The police start to investigate the woman's death.

I actually was disappointed. It wasn't what I expected it to be. I thought that the story was almost boring and I was actually just waiting on a better part, but I couldn't find it. I need to say that her writing style was OK, but I didn't like the story. It didn't make me want to read more of her books.

Review
2 Stars
De Reünie
De Reünie - Simone van der Vlugt

~Short English review below~

 

Heb dit boek gelezen vanwege alle lovende kritieken die ik er over hoorde, maar kan het daar niet mee eens zijn.

 

De personages spreken me niet aan, de schrijfstijl is niet super en het verhaal leek het meest op een mix van de boeken 'Het geheugenspel' (óók over Recovered Memories) & 'Bezeten van mij' (Bezitterige (ex)vriend), beiden boeken van Nicci French. Ook had ik al op de helft het einde geraden.

 

Daardoor snap ik eigenlijk niet wat men zo goed aan dit boek vindt; na het lezen van dit boek zou ik Simone Van Der Vlught aan willen raden om weer kinderboeken te gaan schrijven, die waren een stuk beter.

 

~~~

 

I read this book based on all the great reviews I read, but I can't agree with them. I didn't like the characters or the writing, and it seemed most like a mix of two books from Nicci French. Also, I'd already guessed the ending halfway through.

Review
3 Stars
Schaduwzuster
Schaduwzuster - Simone van der Vlugt

~Short English Review Below~

 

Mijn nieuwsgierigheid was getrokken, toen ik erachter kwam dat de hoofdpersoon ook Marjolein heette. Daarom toch dit boek gekocht, ondanks eerdere negatieve ervaringen met Simone van der Vlugt.

In een steeds wisselend perspectief wordt de periode voor en na de moord op Marjolein besproken.

In mijn ogen de beste thriller - vanwege de meeste originaliteit - van Simone van der Vlught. Goed opgebouwde spanning, en dat het boek over 'Marjolein' ging, is natuurlijk ook een plus... Eigenlijk haar enige boek dat ik met plezier gelezen heb.

 

~~~

 

The only book of Simone van der Vlught that I really enjoyed reading. Not last because I share my name with the main character.

Review
3 Stars
Blocket
Blocket - Karin Wahlberg

This was the first book I read by Karin Wahlberg, another Swedish writer, and I liked it, but didn't think it to be really special. The story was okay, but nothing really imaginative or something you won't forget quite easily. Unfortunately.

I read this book when I was not really experienced reading suspense novels and therefor rewarded this book three stars, I'm not sure whether I would still do that, after I've read many more books. Think my standards are a bit higher nowadays!

Review
2 Stars
Het Laatste Offer
Het laatste offer - Simone van der Vlugt

~Short English Review Below~

 

Het verhaal op de achterkant leek wel interessant, maar er zat wel een beetje een dreiging in dat het wel eens heel erg op Dan Brown zou kunnen gaan lijken.

Wanneer er een mysterieuze aanslag op haar leven wordt gepleegd, begint ze met het ontrafelen van een eeuwenoud Bijbels geheim

Ik vond dat het boek erg op De daVici code leek. Simone van der Vlugt had daarin wat mij betrefd origineler kunnen zijn, op deze manier lijkt het gewoon alsof ze alleen maar mee wil liften op het succes van Dan Brown's boeken (misschien is dat ook wel zo). Ze had een redelijke theorie bedacht, maar vond hem niet zo geloofwaardig. Wel anders dan andere boeken van Nederlandse bodem, maar niet bijzonder.

 

~~~

 

My main feeling whilst reading this book: wow, the author must have heard about the success of Dan Brown's books and must have thought, I'll have some of that please.

Not very original of course, but also not very like a Dutch book.

Review
1 Stars
Groene Vrijdag
Groene Vrijdag - Elvin Post

~Short English Review Below~

 

Nederlandse thrillers en ik gaan meestal niet samen, al helemaal wanneer de schrijver ze dan laat afspelen in Amerika. Zo ook deze keer met Groene Vrijdag. Het verhaal en de schrijfstijl spraken me echt niet aan, en daarnaast zou ik het ook niet echt spannend kunnen noemen. Ik heb sindsdien nooit meer iets van deze schrijver gelezen.

~~~~

Maybe I should have know, because in the past I noticed that the Dutch literary thriller movement and I don't go together well, especially when they decide to place their books in America. However, I think I should authors at least once before I make such a statement, but this book was no exception. It was a real disappointment for me as I didn't like the story, or the writing.

Review
3 Stars
Chatroom
Chatroom - Helen Vreeswijk

~Short English review below~

 

Ik had Chatroom van Heleen Vreeswijk een keer van een vriendin geleend die helemaal weg was van haar boeken, en mij daarom ook nieuwsgierig naar het boek had gemaakt.

Het gaat over twee tieners die onschuldig rondsurfen over het internet en profielsites. Op een dag maken ze een afspraak met een 'jongen' die ze op die manier hebben leren kennen. Dan blijkt dat niet iedereen zo onschuldig is...

Ik vond dit eigenlijk best een goed boek. Het miste wel wat diepgang en hier en daar zitten er wat duidelijke gaten in het verhaal, maar het was leuk om te lezen. Niet superspannend, maar genoeg om erin door te lezen. Hoewel ik wel vind dat de meisjes in dit verhaal behoorlijk naief zijn! En ik vond dat de slechterik (ik zal hem maar even zo noemen) een soort gespleten persoonlijkheid had.

Het ene moment leek hij een door lust gedreven man, en vertelt hij over zijn 'verzameling', het volgende moment is hij een emotieloze man die het allemaal voor het geld doet.

(show spoiler)

 Dat vond ik vreemd. Een aardig boek dus, maar niet helemaal mijn ding (het is toch een beetje te tienerachtig voor me. Dan heb ik liever een echte thriller!).

 

~~~~

 

A friend of mine was very enthusiastic about Helen Vreeswijk's books, so I wanted to try one of them. In the genre of YA thriller, she's rather famous in the Netherlands. While the story was entertaining enough (and also teaching children not to go meet strangers from the internet all by yourself), it remained a bit too superficial for me. I think I prefer normal thrillers.

Review
4 Stars
Krakatoa
Krakatoa: The Day the World Exploded - Simon Winchester

With Krakatoa Simon Winchester gives a very interesting account not only of the actual eruption of the Krakatoa and its immediate aftermath, but also spend a lot of time to set the scene and look into consequences of the eruption.

It was the first book I read by Simon Winchester and I enjoyed it a lot. Not everything was new information for me, but I liked the writing and the general pace of the book. I would recommend it.

Review
4 Stars
The Man From Beijing
The Man from Beijing - Henning Mankell, Laurie Thompson

When I was going through some of the reviews, it almost seemed like everyone was disappointed by The Man From Beijing, but this was not at all the memory I had about the book.

Yes, it is slow paced, and not all the jumps may make a lot of sense, but I still remember it as an interesting story, after the mass murder on the first few pages. Although even I have to admit that the Wallander series stands out.

Side note: I was once able to pass a geography question in high school about Chinese investments into Africa because I'd read this book. ;)

Follow on Bloglovin Challenge Participant Free counters!