Url Phantomhive

Url Phantomhive

Trying to shed a light on the wonderful maze of books...

Review
3.5 Stars
12 Days of Death Note: Contact
Death Note, Vol. 9: Contact - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I like this series, which is a bit weird, as there aren't really any likeable characters left.
You can feel that Light is already losing a bit of his touch, though he's still able to outwit everyone, but he's so annoying!


Mello and Near are weird, but not very nice characters either.


Okay, Matsuda is a complete idiot and obviously comic relief, but he's the only one who wouldn't classify as mad/psychopath, I guess...

Review
3 Stars
Rood Licht
Rood licht - Milou van der Will

A quick and easy read, but nothing special or very memorable.

 

~~~~

 

Ik had Rood Licht gewonnen bij Ezzulia (de leesclub) en daarvoor heb ik het ook gelezen. Ik zou het zelf niet zo snel hebben meegenomen van de boekwinkel, maar ik was toch wel benieuwd naar het boek.

Het onderwerp, loverboys en andere foute mannen, spreekt me normaal gesproken niet zo aan. En dat was ook deze keer niet wat ik erg goed vond aan het boek. Maar ik vond het wel makkelijk en lekker lezend geschreven. Ik heb het in een paar dagen uitgelezen en voor een debuutverhaal vond ik het best oké. Ben zeker bereid het tweede boek van haar ook te lezen...

Review
3.5 Stars
12 Days of Death Note: Target
Death Note, Vol. 8: Target - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I guess eating chocolate will never completely be the same.

 


As if there weren't already a lot of different plot lines and loopholes there are even more now! With Mello and Near each fighting Kira and each other. Brilliant move?!

I still miss L. The original one, that is...

(show spoiler)

 

It took some time before I could appreciate the changes that the story had undergone, but now I think it was actually quite clever.

Review
2 Stars
Der Tod Wirft Lange Schatten
Der Tod Wirft Lange Schatten - Veit Heinichen

This was the first book by Veit Heinichen that I had read, but I wasn't really impressed by it. The story was quite slow and not that interesting, unfortunately. I read a Dutch translation so this might have added to it, but I was underwhelmed and haven't read any of the other books in the same series.

 

Dutch title: De lange schaduwen van de dood

Review
3.5 Stars
12 Days of Death Note: Zero
Death Note, Vol. 7: Zero - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Exactly as planned

Yeah, right.
Now go kill yourself.

Why did L have to die? I've already watched the anime, but in my opinion Near, Mello and Matt can't make up for the loss L has left. This all only feed my disgust of Light.

(show spoiler)


I've already started reading Death Note #8, because for some reason, I always end op reading just 2 or 3 books, and I want to finally finish this series.

Review
3 Stars
Publieke Werken
Publieke Werken - Thomas Rosenboom

Have you ever been to Amsterdam and when you walked out of the Central train station wondered why there are two little houses built in the Victoria hotel? This book will tell you all about it!

 

Publieke werken was een van de boeken die ik op mijn lijst had gezet voor mijn Nederlands mondeling vorige week. Ik was waarschijnlijk een beetje optimistisch geweest bij aanvang van dit boek van Thomas Rosenboom, en daarom had ik ook verwacht dat ik dit boek ruimschoots op tijd uit zou hebben (was ruim twee weken voor het mondeling begonnen), maar dat bleek niet helemaal zo te zijn...

Het verhaal gaat over de twee neven Chris Anijs en Walter Vedder, beiden mannen die niet al te geslaagd zijn in het leven. Vedder krijgt ook nog te horen dat zijn huis plaats moet maken voor het nieuw te bouwen Victoria hotel. Hij is erop gebrand hier veel winst op te halen, en daarmee de overtocht naar Amerika voor 100 arme turfgraversfamilies te financieren....

De reden waarom ik dit boek niet ruim op tijd af had, lag met name bij het feit dat het boek me niet echt pakte, Er gebeurde vrij weinig, de sfeer is erg naargeestig en de schrijfstijl is erg beschouwend (ik zou bijna denken dat ik met een impressionistisch boek te maken had). Het duurde ruim 400 pagina's voordat ik het interressant begon te vinden en het lezen was sneller en makkelijker werd. Voor mij was dit boek dan ook niet echt een topper, want het kon mij niet echt boeien. Met moeite heb ik het dan toch uitgelezen en daar was ik dan twee dagen voor mijn mondeling klaar mee. Gelukkig maar dat het het laatste boek was dat ik nog moest lezen! Ik zou het boek het liefst twee en een halve ster geven, maar zal vandaag in een gulle bui dan maar afronden op drie sterren. Maar dan wel een zwakke drie sterren. Markant detail nog, het was me nog nooit opgevallen (en ben toch al heel wat keren in Amsterdam geweest) dat het Victoriahotel om twee huisjes heen is gebouwd...

Review
3.5 Stars
12 Days of Death Note: Give-And-Take
Death Note, Vol. 6: Give-and-Take - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I've enjoyed all books in the series, but this one was a bit slow, although you can already feel it is still somehow building the momentum towards something big. Also, Matsuda shined in his own way in this book. This is one of the series where you end up rooting for the side characters more than the main characters!

Review
3 Stars
Max Havelaar: Or The Coffee Auctions Of The Dutch Trading Company
Max Havelaar: Or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company - Multatuli, Eduard Douwes Dekker, Roy Edwards, R.P. Meijer

~Short English review below~

 

Ik heb me aan het eind van de zomervakantie dan toch door het 'beste' boek uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis heen gewerkt. Max Havelaar of de Koffiveilingen der Nederlansche Handelmaatschappy wilde ik graag gelezen hebben voor mijn mondeling vorige week. We hadden dit boek al uitvoerig besproken voor ik het ging lezen, en dit maakte het wel makkelijker om sommige dingen te begrijpen.

Het overbekende verhaal gaat over een handelaar in koffie, die van een vroegere vriend, die hij 'Sjaalman' noemt een pakket papieren krijgt over ondere andere koffie. Uit dat pakket komt dan uiteindelijk ook het verhaal van Max Havelaar naar voren, die adsistent-resident was in Lebak. Hij probeerde iets aan de mistanden aldaar te doen.

Ik denk dat, om dit boek hier te kunnen beoordelen, ik een splitsing zal moeten maken. Je hebt namelijk het verhaal zelf, en het doel ervan buiten het boek. Voor mijn mondeling heb ik een twintigtal pagina's uitreksel over dit boek gelezen, om mijn kennis weer helemaal op te frissen, en daar zat ook een groot deel interpretatie in. Dit boek is bedoeld geweest, enerzijds om die aanklacht tegen misbruik in Indië aan het publiek kenbaar te maken (vandaar ook die ondertitel; iedereen was bekend met de Nederlandsche Handelmaatschappy), en anderzijds om er geld mee te verdienen. Als ik kijk naar het deel ervan dat bedoeld is om de misstanden daar aan te kaarten, dan vind ik dat dapper en goed, zeker in die tijd en los van het feit dat ik uit zijn biografie heb opgemaakt dat ik hem geen sympathieke man vind. Maar kijk ik daarna puur naar het verhaal, het boek, dan kan ik niet zo enthousiast worden. Eerlijk gezegd vind ik het dan vooral erg saai. Eigenlijk is het hele boek een aanklacht, overal wordt melding gemaakt van alles wat er mis is in Indië. Verder vond ik, en eigenlijk is het wel nodig, maar het zorgt niet voor leesplezier, dat er teveel werd uitgelegd en te diep werd ingegaan op de uitwerking van het precieze bestuurlijke systeem aldaar. Daardoor wordt het verhaal steeds stil gelegd en krijg je nooit echt de kans om in het verhaal te komen, terwijl dat nou altijd zo leuk is. Daarbij las ik ook nog de oorspronkelijk tekst, in het nederlands van de 19de eeuw, dit maakte het er ook niet makkelijker op. Kortom, ik vind het boek goed in die zin dat het zeer gewaagd was de koning op die manier aan te vallen, maar als leesboek vond ik het niet zo goed (misschien speelt ook nog mee dat de hele Indië kwestie niet meer meespeelt. Niet dat er geen mensen meer worden uitgezogen, maar daar is Beatrix dan zeg maar niet meer verantwoordelijk voor). Toch denk ik dat het boek voor veel mensen een mustread is, al is het dan voor school...

PS. Ben ik nog vergeten te melden dat bij mij op school dit enkel een aanrader is, en geen verplicht leesvoer.

 

~~~~

 

Considered to be one of the masterworks of Dutch literature, and definitely one of the most influential pieces, Max Havelaar: or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company is not an easy book to read. There's an easy to read part about a Coffee auctioneer at the beginning, meant to get people to read the book, after which the stories dwindles to an almost stop, and instead a lot is told about the misconduct in what is now Indonesia. This part is very, very dry, until at the end there is very well known speech in which the Dutch king is addressed directly to stop this misconduct. While an important work in both literary and political view, it is not something one will easily enjoy reading.

Review
3 Stars
12 Days of Death Note: Whiteout
Death Note, Vol. 5: Whiteout - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I liked this part less compared to the previous ones. Without spoiling I can only say that it takes rather a big turn from the rest of the series so far, and it's not the most interesting part of Death Note. However, it does fit in the bigger scheme and it not like it is not nice to read.

Review
3 Stars
Mevrouw Verona Daalt De Heuvel Af
Mevrouw Verona daalt de heuvel af - Dimitri Verhulst

~Short English review below~

 

In mijn zoektocht naar boeken voor mijn Nederlands literatuurexamen kwam ik ook Mevrouw Verona daalt de heuvel af tegen. Het was in eerste instantie niet het boek dat ik van Dimitri Verhulst zocht, maar ik heb deze toch meegenomen uit de bieb (was het enige boek van hem dat niet uitgeleend was) en ik heb er geen spijt van gehad.

Mevrouw Verona daalt de heuvel (waarop haar huis staat) af naar het dorpje aan de voet ervan in de wetenschap dat ze de kracht niet meer zal hebben de heuvel opnieuw op te klimmen. Mevrouw Verona neemt afscheid van het leven en denkt daarbij terug aan haar man, de liefde van haar leven en de geschiedenis van het dorpje, dat ook langzaam maar zeker uitsterft.

Ik vond het een mooi boekje. Het verhaal is niet erg lang, maar het is lang genoeg om het verhaal te vertellen. Mevrouw Verona is de spil tussen een heel aantal zeer korte verhalen uit het dorp. Het las lekker, de schrijfstijl was wel duidelijk Vlaams, maar dat vind ik vaak net wel leuk. Het is een boek waarmee je 's middags ergens lekker gaat zitten, en weer opstaat als je het uithebt. Dat kan ook prima, vanwege het feit dat het maar een ruime 100 pagina's lang is. Het heeft mij wel benieuwd gemaakt naar andere boeken van deze schrijver...

 

~~~~

 

An interesting short novella about an old woman who lives at the top of a hill and who decides to walk down for the last time, knowing she doesn't have the strength to get up to her house again. While doing so, she overthinks her life. I was pleasantly surprised with this book, but to date haven't read anything else by this author.

Review
3 Stars
12 Days of Death Note: Love
Death Note, Vol. 4: Love - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

Enter Misa. I remember for me it was annoyance at first sight. I guess especially now you really need to keep your head at the story, and have a certain amount of suspension of disbelieve, because with the introduction of multiple Kiras Light's plans become, ehm, very elaborate.

Review
3 Stars
Twee Vrouwen
Twee Vrouwen - Harry Mulisch

~Short English review below~

 

Twee vrouwen, een boek over twee vrouwen. En ook het eerste boek dat ik ooit en tot op heden van Harry Mulisch gelezen heb. Misschien dat ik meer van hem had moeten lezen, aangezien hij toch tot de Grote Drie behoort, maar het is er niet van gekomen. En zo net na mijn examen sta ik ook nog niet echt te springen om meteen weer allerlei literatuurboeken te gaan lezen. Ik heb nog genoeg boeken liggen die ik eerst maar eens uit moet zien te krijgen.

Twee vrouwen was een boek van Nederland leest, die wij steeds gekregen hebben via school. En dat was ook de reden dat ik het heb gelezen. Het verhaal trok mijn aandacht niet zo (toen ik de achterkant las), maar ach, ik had het boek toch en toen heb ik het ook maar even gelezen. Het is een boek dat je, naar mijn mening, makkelijk even uitleest. Ik heb er dan ook niet erg lang over gedaan. Het verhaal was best interessant, ik zag het einde ook niet aankomen en de schrijfstijl was niet zo irritant als ik misschien gedacht had. (Soms zijn mensen helemaal weg van iemands schrijfstijl en dan lees ik iets en vind het verschrikkelijk, maar dat was hier gelukkig niet het geval). Ik lees dat er allerlei symboliek in zat, maar ik kan me niet meer herinneren of ik die er ook allemaal uit gehaald had. Best een aardig boek dit, al met al.

 

~~~~

 

Harry Mulisch is considered to be one of the Big Three of Dutch authors after the second world war. However, Twee Vrouwen (Two Women), a book that was distributed freely by all Dutch libraries during Nederland Leest is the only one of his books I've read so far. It follows the love story of two women, as the name suggested. I was a bit afraid before starting that I would hate it (I'm not that big on Dutch literature) but it was okay. Nothing spectacular though.

Review
4 Stars
12 Days of Death Note: Hard Run
Death Note, Vol. 3: Hard Run - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

So, L and Light are together now, and while it wasn't a surprise as to what was going to happen, having already seen the series, their ongoing battle is one of my favourite parts. Really enjoyed this book.

Review
4 Stars
De Bende Van De Bokkenrijders
De bende van de Bokkenrijders - Ton van Reen

~Short English Review Below~

 

De bende van de bokkenrijders was een van die boeken die me al een hele tijd vanuit de boekenkast aanstaarden, maar waar het er nog niet van gekomen was ze een keer te lezen. Toch was ik al een tijd nieuwsgierig naar het boek van Tom van Reen , omdat het zich bij mij in de buurt afspeelt en - ik geef het eerlijk toe - door de eftelingattractie 'Villa Volta'.

Het verhaal speelt in de achttiende eeuw in een Limburgs dorpje. De buurt wordt geteisterd door een groep 'Robin Hoods' die de bokkenrijders worden genoemd, vanwege hun vermeende duivelse kunsten. Boerenzoon Mathijs treedt in de leer bij de chirurgijn Kirchhoffs, die de baas van de bokkenrijders blijkt te zijn. Mathijs raakt steeds verder verstrikt in de bende van de bokkenrijders.

Ik vond dit echt wel een goed boek. Het verhaal werd goed opgebouwd en er was wel genoeg verdieping van de personages. Er zaten wel veel vrij grote tijdssprongen in het verhaal. Wat ik zelf erg leuk vond, en ik hoop dat ik nu niet iets belangrijks verraad, is dat goed beschreven is hoe de bende van de bokkenrijders eerst een goed georganiseerde robinhoodachtige organisatie is, en steeds meer vervalt in het een criminele organisatie. Het boek is voor kinderen geschreven en daardoor is de schrijfstijl een beetje makkelijk, maar ik vond dat geen groot probleem.

 

~~~~

 

The Buckriders are a part of Dutch folklore where demons or possibly humans were riding on bucks while thieving and killing in the night. This book deals with that story, but at the same time tries to give it a more plausible story. I liked it.

Review
4 Stars
12 Days of Death Note: Confluence
Death Note, Vol. 2: Confluence - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata

I had already seen the anime series before my sister persuaded me to also read the series. And I have to say I'm not disappointed. It's good to see the anime follows the manga in so many ways. Now it's just renewing the whole story, and I liked reading it.

I'm not really experienced reading manga (from right to left) but I didn't find it a problem at all. It felt a bit strange during the first pages of the first manga, but now it almost feel natural.

I liked the second manga as well, and am planning on reading the rest of the books during summer vacation.

Review
4 Stars
The Twins
The Twins - Tessa de Loo

~Short English Review Below~

 

Sommige boeken moet je gelezen hebben. En dan heb je ook nog een literatuurlijst die je moet vullen. Ik had de film al verschillende keren gezien (zowel thuis als op school) en daarom moest ik meteen aan dit boek denken. Bovendien had ik al veel positieve verhalen over De Tweeling van Tessa de Loo gelezen.

Twee vrouwen, die zussen blijken te zijn, ontmoeten zich voor het eerst in vijftig jaar weer in het Belgische kuuroord Spa. Toen ze klein waren zijn ze uitelkaar gehaald en Lotte kwam bij socialistische Nederlanders, Anna kwam terecht in een primitief boerendorpje. Dit allemaal aan het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw. Zoals te verwachten valt, groeien zij totaal anders op, en beleven zij de tweede wereld oorlog helemaal anders. In Spa nu vertellen zij elkaar hun levensverhaal en de keuzes die zij maakten.

Het boek is inderdaad indrukwekkend, al waren er geen grote verrassingen, aangezien ik de film al gezien had. Het boek is beter dan de film in mijn ogen, al is het absoluut geen slechte verfilming. De schrijfstijl is mooi, alleen had het tempo van het verhaal voor mij af en toe iets hoger mogen liggen (waarschijnlijk omdat het meestal hoger ligt), maar dat was geen groot probleem verder. Het verhaal wordt goed uitgewerkt, en in mijn ogen is er genoeg ruimte voor het verhaal van de zussen. De verschillen worden goed neergelegd, en het is ook weer eens een kijkje in het leven van 'normale' Duitsers tijdens de WOII. Het klopt, dit zou een van die boeken moeten zijn die je gelezen moet hebben.

 

~~~~

 

The Twins is a story following two sisters who've had quite radically different lives after they are taken apart when their father dies. They have not seen each other for fifty years. Can it still be possible to reconcile before it's too late?

 

I thought this was a very interesting novel. I read it for my Dutch class. The writing is nice, only the pacing sometimes is a tad slow. I'm glad I read it.

Follow on Bloglovin Challenge Participant Free counters!